Panther Island Adventures!
Panther Island is 2,800 acres of restored wetland and upland habitats situated in the northwest corner of Corkscrew Swamp Sanctuary's 13,000 acres. It is home to numerous plants and animals including the Florida panther and the iconic wood stork.
The views expressed in user comments do not reflect the views of Audubon. Audubon does not participate in political campaigns, nor do we support or oppose candidates.
The views expressed in user comments do not reflect the views of Audubon. Audubon does not participate in political campaigns, nor do we support or oppose candidates.
Saturday, May 1, 2010
Change of Pace... !
For the last few months I have been concentrating on the birds supported by the habitat at Panther Island. However, the wildlife is not limited to just those who can fly on feathered wings! So in the future I will be doing flora and fauna of the week which will include insects, reptiles, mammals, etc. and a little information on one plant each week! Hope you enjoy!
Monday, April 19, 2010
Bird of the Week April 19: Double-crested Cormorant
Double-crested cormorants are found on clear open waters such as rivers and ponds to estuaries and oceans. It is the most widespread and common cormorant in North America.
These guys feed primarily on fish, and they can dive up to 100 ft. after their prey using their feet for propulsion. They can stay below water for 30-70 seconds. They will also eat crustaceans and amphibians. Unlike the anhinga that spears its prey, these guys grab prey in their bills.
Double-crested cormorants are monogamous and form large breeding colonies. The nests are large flat nests usually made from sticks and moss that is then covered with excreta. The nests are built anywhere from 10 to 40 ft up in the air in trees. Inland they will use cypress trees but coastal colonies typically use mangroves. both sexes incubate the nests for 28-30 days and the young remain with the nest for the next 21-28 days. Their numbers decreased substantially in the late 19th and early 20th centuries because of human persecution. However now this species is expanding their range and their numbers are increasing. Conflicts with humans arise because of this increase in numbers, and some people believe they are play a part in some fisheries collapses, but the evidence to support these claims are meager. Recently their has been proposed legislation to control their numbers because they will eat fish from fish farms.
These guys feed primarily on fish, and they can dive up to 100 ft. after their prey using their feet for propulsion. They can stay below water for 30-70 seconds. They will also eat crustaceans and amphibians. Unlike the anhinga that spears its prey, these guys grab prey in their bills.
Double-crested cormorants are monogamous and form large breeding colonies. The nests are large flat nests usually made from sticks and moss that is then covered with excreta. The nests are built anywhere from 10 to 40 ft up in the air in trees. Inland they will use cypress trees but coastal colonies typically use mangroves. both sexes incubate the nests for 28-30 days and the young remain with the nest for the next 21-28 days. Their numbers decreased substantially in the late 19th and early 20th centuries because of human persecution. However now this species is expanding their range and their numbers are increasing. Conflicts with humans arise because of this increase in numbers, and some people believe they are play a part in some fisheries collapses, but the evidence to support these claims are meager. Recently their has been proposed legislation to control their numbers because they will eat fish from fish farms.
Bird of the week April 12: Limpkin
The secretive limpkin is a favorite of mine. I feel so lucky to see them along the flow-way at Panther Island with relative frequency. Found in wooded and brushy swamps, sloughs, and marshes plus along rivers,streams, and lakes throughout Florida and up into southern Georgia, the limpkin is usually seen alone and twitching its tail while looking for prey along waters' edge. This bird has a unique bill that when closed has a gap just before the tip that allows it to be used like tweezers, and this adaptation allows them to forage on apple snails. They also eat freshwater mussels, worms, and insects.
Limpkins are monogamous, and the males are territorial and will engage other males in aggressive and ritualistic displays that include behaviors such as loud calling, charging and retreating. Both adults work to build a platform nest composed of sticks, leaves, moss and other vegetation and are built in a variety of locations. Both sexes then incubate the eggs. The precocial young are looked after by the parents but can swim, run, and walk once they bust out of their shells.
This species is also unique in it being the only member of its taxonomic family! And while they resemble ibises and herons in their general body form, they are actually more closely related to rails and cranes. The limpkin (which was named for its unusual gait) is listed in Florida as a species of special concern. Their population is relatively stable in Florida, but numerous threats abound such as wetland drainage and apple snail population declines. Thick mats of nonnative vegetation like water hyacinth prevent them from finding food. Large monocultures of cattails degrade the environment as well and can also limit access to food. At Panther Island, we work diligently to keep cattails in check and to eradicate nonnative vegetation.
Limpkins are monogamous, and the males are territorial and will engage other males in aggressive and ritualistic displays that include behaviors such as loud calling, charging and retreating. Both adults work to build a platform nest composed of sticks, leaves, moss and other vegetation and are built in a variety of locations. Both sexes then incubate the eggs. The precocial young are looked after by the parents but can swim, run, and walk once they bust out of their shells.
This species is also unique in it being the only member of its taxonomic family! And while they resemble ibises and herons in their general body form, they are actually more closely related to rails and cranes. The limpkin (which was named for its unusual gait) is listed in Florida as a species of special concern. Their population is relatively stable in Florida, but numerous threats abound such as wetland drainage and apple snail population declines. Thick mats of nonnative vegetation like water hyacinth prevent them from finding food. Large monocultures of cattails degrade the environment as well and can also limit access to food. At Panther Island, we work diligently to keep cattails in check and to eradicate nonnative vegetation.
Thursday, April 8, 2010
Bird of the Week for April 5: Barred Owl
How cool are owls? One of my favorite birds is the barred owl. Every year, a couple of barred owls nests in a cypress dome that I can easily access. I love their "who-cooks-for-you, who-cooks-for-you-all" hoot! They are found in forested areas, including swamps all the way along the gradient to uplands. I often hear them calling during the day throughout the year. Barred owls feed on small mammals, birds, frogs, snakes, lizards, fish, and more. hunting occurs primarily at night or dusk/dawn but are often active during the day. While sitting on a high perch, they scan the ground and listen for prey which they capture after a short flight/drop onto the ground.
They are monogamous, and it is believed that they pair for life! Nests are often in cavities of deciduous tees (such as my pair) or they will use open nests made by hawks. The female will incubate the nest for 28-33 days. Young stay in the nest for 42 days while being fed by both parents. The young hatch helpless, with closed eyes, and they are covered in white down.
Wednesday, March 31, 2010
Bird of the Week for March 29: Common Yellowthroat
The common yellowthroat (male shown here) is a pretty warbler that lives in brushy marsh habitats; these guys are often seen closer to the ground where they bop around alone or in pairs foraging on insects, caterpillars, and spiders. Their nests are loose bulky cups of grasses/plant materials that are down near or on the ground. The females incubate the eggs for 12 days. The young are fed by both sexes and stay in the nests for 8-10 days.
Tuesday, March 16, 2010
Bird of the Week for March 15: Downy Woodpecker
The Downy woodpecker has got to be one of my favorite birds. This is the smallest woodpecker in North America and can be found throughout much of the continent, from the southern US border all the way up into Canada. This is a common woodpecker that is found usually in open woodlands (more often deciduous) and along streams. They also can be found in man-made areas such as parks and suburbs and will come to bird feeders to feed on suet and black oil sunflower seeds. Usually though they forage on insects such as beetle larvae, caterpillars, and ants. Because of its small size it can reach food out on smaller branches than other woodpeckers. I have even seen them on goldenrod using their stiffened tail feathers for support while trying to get at insects inside of a gall!
They are a monogamous species, and both sexes work to excavate the nest hole which is between6 and 12 inches deep. It widens at the bottom so that there is room for eggs and a parent. Wood chips line the bottom. The entrance is only 1 to 1.5 inches wide. Both parents incubate the eggs for 12 days. The young stay for 20-25 days while being fed by both parents. The sexes look very similar but vary in that males have a red patch on the back of its head. These guys are similar in appearance to hairy woodpeckers which is a larger species with a longer bill.
Monday, March 8, 2010
Bird of the Week for March 8: Painted Bunting
Exciting times at Panther Island where we have recently been seeing painted buntings! In the photo here is the brilliantly colored male. The female is a yellow-green underneath with bright green upperparts. Painted buntings prefer open brushlands, thickets, and scattered woodlands in the wild and will also use hedges and bushes in yards. While they are frequent visitors to birdfeeders, they feed on insects, insect larvae like caterpillars, and spiders during their breeding season. But in the fall and winter they eat seeds. They form monogamous pairs and spend lots of time together. Their nests are built of plant fibers formed into a deep, neatly woven cup. They then line the nest with hair or fine grasses. Typically nests are seen in low in vegetation such as trees, moss or vines. The nest is incubated by the female for 11-12 days before the young are born. The young are fed for 12-14 days by both parents with mom doing a little more of the work. They often have 2-3 broods in a year.
Because of their coloring and pretty song, they are popular cage birds. Laws now protect these birds in the United States. However their numbers are declining rapidly in the eastern US. The decline is probably due to habitat loss as well as a nest parasite (the brown-headed cowbird).
Because of their coloring and pretty song, they are popular cage birds. Laws now protect these birds in the United States. However their numbers are declining rapidly in the eastern US. The decline is probably due to habitat loss as well as a nest parasite (the brown-headed cowbird).
Subscribe to:
Posts (Atom)






